Narativ

14. kolovoza 2017. godine, uoči jednog od najvećih katoličkih blagdana Velike Gospe, dr. Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske, redoviti profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i predsjednik političke stranke “Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez”, na svom javnom Facebook profilu prenio je komentar Ivice Maštruka u kojem se konstatira:

Ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobrog ukusa. I nisu tu u pitanju religijska osjećanja gledatelja nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama.

Ispod iste objave dr. Josipović, odgovarajući na komentar jedne čitateljice, piše:

Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija.

Komentari su potaknuti odlukom HRT-a da kao javni servis hrvatskih građana blagdan Velike Gospe poprati primjerenim audio-vizualnim sadržajem.

Dr. Josipović je tako javno koristio uvrjedljiv i vulgaran neologizam stavljajući uz riječ “katolička” i pojam džamahirija, pri čemu potonja označava zločinačke islamističke režime, poput onog Muammara al-Gaddafija u Libiji.

Smatramo nedopustivim ovakvu konstrukciju koristiti u javnom diskursu. Ovakav govor u sebi sadrži opasne predrasude o katolicima kao potencijalnim teroristima i totalitaristima. Na ovaj način, u javni diskurs odašilju se protudemokratske poruke, koristi se jezik mržnje, te se vulgarnim i ismijavajućim jezikom potiče na netrpeljivost i diskriminaciju građana katoličke vjeroispovjesti.

Nakon što je Udruga Vigilare od dr. Josipovića zatražila javnu ispriku zbog povrijeđenih vjerskih osjećaja velikog broja katolika u Hrvatskoj, dr. Josipović je u izjavi za “N1” danoj 16. kolovoza na krajnje neosjetljiv i podrugljiv način poručio da se ne namjerava ispričati povrijeđenim katolicima, pri čemu je insinuirao da Udruga Vigilare smatra da Hrvatska jest ili bi trebala biti „katolička džamahirija” pri čemu je (1) ponovo upotrijebio vulgaran i neprihvatljiv neologizam; (2) teško uvrijedio članove i podupiratelje Udruge Vigilare.

Svoju odluku da se ne želi ispričati ponovio je na društvenim mrežama (Facebook i Twitter) 18. kolovoza 2017., pri čemu je napisao:

Isprika – malo sutra!

Time i insinuirao da je Udruga Vigilare ta koja bi se trebala ispričati građanima zbog toga što „živimo u 21. stoljeću”. Tako je još jednom teško uvrijedio članove i podupiratelje Udruge Vigilare, kao i veliki broj građana katoličke vjeroispovjesti, implicirajući da katolička vjera nije primjerena za 21. stoljeće.

Nekoliko dana kasnije, 20. kolovoza 2017., na svom Facebook profilu dr. Josipović još jednom se okomio na Udrugu Vigilare, pri čemu je istu okarakterizirao kao

konzervativnu udrugu često bizarnih stavova i bizarnoga društva [koja] promiče upravo ono što simbolizira pojam džamahirije – autoritarnost i jednoumlje.

U objavi se nastavlja o tome kako je Udruzi Vigilare mjesto “u zapećku suvremene civilizacije”, te se osjeća pozvanim objasniti vjernicima katolicima kako bi trebala izgledati “istinska vjera i katoličanstvo”. Ovim izjavama dr. Josipović je opet teško uvrijedio članove i podupiratelje Udruge Vigilare, ali i veliki broj katolika kojima je poručio da je on taj koji će odrediti je li njihova vjera prava i istinska.

Da širenje vjerske netrpeljivosti, vulgarizama i poticanje na diskriminaciju građana katoličke vjeroispovjesti nije izoliran slučaj, pokazuju i sljedeći postupci i izjave dr. Josipovića koji su se nakon prvotne objave zaredali:

1. Komentirajući propovijed mons. Marina Barišića, nadbiskupa i metropolita splitsko-makarskog, izrečene na svetoj misi 15. kolovoza 2017. (na blagdan Velike Gospe), dr. Josipović na svom Twitter profilu kratko je prokomentirao:

Stigla svježa bunika?

insinuirajući da je mons. Barišić propovijed izrekao pod utjecajem halucigenih droga.

2. Komentirajući istu propovijed nekoliko dana kasnije, 19. kolovoza 2017. za Večernji list dr. Josipović je izrazio zgražanje na „tezu” mons. Barišića da je razvod braka jedan od najvećih društvenih zala. Time je javno prekorio katoličkog biskupa zato jer je na katoličkom bogoslužju iznio katolički nauk, što smatramo nedopustivim atakom na vjersku slobodu.

3. Na svom Facebook profilu 24. kolovoza 2017. godine, nastavljajući svoj osobni obračun s predsjednikom Udruge Vigilare, dr. Josipović na podrugljiv način komentirao je obećanje koje katolici pripisuju Majci Božjoj, da ne postoji niti jedan problem u svijetu koji se ne bi mogao riješiti molitvom krunice. Ovaj komentar pokazuje spremnost dr. Josipovića da se u svakoj prilici naruga katolicima i katoličkoj vjeri, radeći javnu sprdnju od onoga što je katolicima najsvetije. Tom prilikom je napisao:

Ako ‘ne postoji ni jedan problem u svijetu koji se ne bi mogao riješiti molitvom svete krunice’, zašto Batarelo od građana traži novac?

4. Komentirajući kolumnu glavnog urednika Glasa Koncila, službenog glasila Crkve u Hrvata, dr. Josipović na svom Facebook profilu u podrugljivom tonu je napisao:

Miklenića za papu! (…) Hrvatski desničari i klerikalci, očekujem: Miklenića za papu!

pri čemu se još jednom grubo i neosjetljivo narugao pripadnicima Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Iz svih ovih postupaka vidi se da netrpeljivost dr. Josipovića prema Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, kao i promicanje netolerancije i diskrimnacije prema katolicima, nije tek sporadična pojava, niti nešto što je na razini osobnog sukoba između njega i predsjednika Udruge Vigilare.

Naprotiv, cijeli niz uvredljivih, podrugljivih, mrzilačkih i ismijavajućih izjava u vezi sa svime što katolici drže važnim i svetim, pokazuje uzorak ponašanja nedopustiv za pripadnika političkih i akademskih elita, čije riječi i poruke mogu imati znatne posljedice.